Otomasyon, endüstride ve tüm sistemsel çalışmalarda insan gücüne gerek duymadan işlerin otomatik olarak yapılmasına olanak sağlamaktadır.
Sanayi devriminden bu yana nüfusun artmasıyla birlikte üretmek tek başına yeterli olmamıştır. Üretimleri hızlı, güvenilirlik seviyesi üst düzeyde ve verimli kılmak bir zorunluluk olmuştur. Endüstri sistemlerinde bu zorunluluk otomasyon ile çözülmesi öngörülmektedir.
Otomasyon sistemlerinin çalışması bir cihaz ile değil, birçok otomasyon teknolojisinin bir arada kullanıldığı kontrol ünitelerini de içinde barındıran ünitelerinin ortaklaşa çalışmasıyla yapılmaktadır.
Otomasyon sistemleri, insan gücüyle yapılması mümkün olmayan işlerin makinelerle yapılmasıyla öne çıkmaktadır. Üstelik otomasyon sistemleri sayesinde maliyetlerinizi minimize edebilirsiniz.
Otomasyon; verimlilik analizi, enerji tasarrufu ve detaylı ölçümler yapılan sistemlerdir. Ayrıca, ayrıntılı raporlama yapabilme imkanı sunmaktadır.
Otomasyonun düzeyini belirlemek için işin paylaşım yüzdeleri temel alınmaktadır. Otomasyon sistemlerinde eğer insan gücü ağırlıklı ise buna yarı otomasyon denir. Eğer makine gücü yoğun olarak kullanılıyorsa tam otomasyon denir.
Otomasyon sistemleri, değişen ve gelişen dünya pazarına ayak uydurmayı sağlamaktadır. Büyük ve açık bir pazarın içerisinde yer alan rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için daima hızlı, güvenli ve verimli olmak gerekmektedir. Üretim sistemleri dikkate alındığında otomasyonun önemi daha iyi bir şekilde anlaşılır.
Farklı otomasyon uygulamaları için farklı cihazlardan bahsedilmektedir. Çoğunlukla kullanılan cihazlar ise PLC, HMI, SCADA veya inverter gibi sistemlerdir.