YEO Teknoloji’nin %100 iştiraki olarak Reap Batarya, enerji depolama sistemlerinde araştırma ve geliştirme, tasarım ve mühendislik, tedarik ve üretim, işletme ve bakım hizmetlerini tek noktadan sağlamak üzere çalışmalara başlamıştır.
Reap Batarya, gelişmiş enerji depolama çözümleriyle elektrik şebekeleri, yenilenebilir enerji santralleri, endüstriyel, ticari tesisler ve hanelerin enerji dönüşümlerini garanti altına almayı hedeflemektedir.
2020 yılı sonunda 10 GWh’ye ulaşan enerji depolama sistemlerinin dünyadaki kurulu kapasitesinin 2030’da 194 GWh’ye çıkması beklenmektedir. Her yıl %35 oranında büyümesi beklenen enerji depolama sistemi pazar büyüklüğünün ise 2030 yılında yaklaşık 45 milyar dolara yükseleceği öngörülmektedir. Reap Battery markası ve üretim tesisiyle bu alandan pay almayı hedeflemektedir.
Modüler enerji depolama sistemleri elektrik şebekesinde frekansın düzenlenmesi, yükün dengelenmesi veya kaydırılması, yenilenebilir enerji kaynaklarının şebekeye kapasitesi tutulması ve enerji ticareti bağlantısının kolaylaştırılması, yedek enerji yapmak için kullanılırken, özellikle yenilenebilir enerji santralleri, elektrik iletim ve dağıtım şirketleri, fabrikalar, telekom operatörleri ve veri merkezleri tarafından yoğun şekilde tercih edilmektedir.
Tuzla’da inşa edilecek üretim üssünde, 2023 yılının sonunda ilk ürünlerin üretimine başlanması planlanmaktadır. Aşamalı olarak üç yıl içinde yıllık 5 GWh enerji depolama sistemi üretim kapasitesine ulaşılacaktır. 2026 yılında enerji depolama sistemlerinde (ESS) kullanılması en uygun hücre tipine yönelik 5 ila 10 GWh kapasiteli pil hücresi üretimi tesisi de planlanırken, yatırımın son aşaması olarak 2028 yılında lityum yeniden kullanım ve geri dönüşüm tesisinin devreye alınması hedeflenmektedir.
MİKROHES ile geliştirilecek yenilenebilir enerji sisteminin hem yenilenebilir enerji sektörünün büyümesine katkı sağlaması hem de enerji sektörü kapsamında yeni iş alanları oluşturması hedeflenmektedir.
MİKROHES ile hedef üretilen mal ve hizmet ile çevreye ve topluma duyarlı mühendislik çalışmaları yapılarak
minimum giderle maksimum verim elde etmektir.
Alçak düşülü ve debili akarsularda atıl hidroelektriğin elde edilmesinde kullanılan bu alternatifsiz ürün ile Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmalarından ve saha tecrübelerinden elde edilen know-how ile daha kompakt hidroelektrik santrallerinin geliştirilmesi yönünde verim artışı, hafifletilmesi, acil durum, iş ve işçi güvenliği çevre konularında ve gerekli alanın azaltılması konularında mevcut kullanılan hidroelektrik santralleri için yenilik çalışmalarına katkı sağlanmıştır.
Yapılan teknolojik çalışmalar sonucu bu ürün daha verimli, daha estetik, daha fonksiyonel ve çok daha ekonomik olmuştur.
MİKROHES aynı zamanda akıntı enerjisi üzerinde doğa dostu hid roelektriğin elde kullanılacak yeni bir sistem üzerinde çalışmalarına başlamıştır. Bu sistemin formülasyon aşaması tamamlanmış olup prototip çalışmalarına baş lanmıştır. Proje kapsamında geliştirilecek yenilenebilir enerji sisteminin hem yenilenebilir enerji sektörünün büyümesine katkı sağlaması hem de enerji sektörü̈ kapsamında yeni iş alanları oluşturması hedeflenmektedir.
Elektrikli taşıtlara geçisin anahtarı olan yeni nesil batarya malzemelerinin yapay zeka destekli araştırma ve geliştirme faaliyetlerine hız verilmiştir.
Yıllık 3 ton üretim kapasiteli pilot üretim tesisi kurulmuştur.
Aspilsan, Zinc-Five, Aesir firmalarına
ilk numune satışını yapmıştır.
Avrupa Birliği Horizon Europe EIC Accelerator programında
“Seal of Excellence” kazanmıştır.
KOSGEB Ar-Ge İnovasyon Destek Programı kapsamında
“Yerli Lityum İyon Bataryalar İçin Yerli Pil Katot Malzemesinin Dijital Reaktör Sistemleri Kullanılarak Millileştirilmesi” isimli projesini gerçekleştirerek başarı belgesi almıştır.
100 ton kapasiteli üretim tesisi kurulması için çalışma yapmaktadır.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve kalkınma ajansı desteğiyle
yatırım teşvik başvurusu hazırlığı yapılmaktadır.